dear my visitors and readers

do read.
do learn something from this blog.
do comment for improvement.
hontouni arigatou! :)

20090711

karma.

peace be upon you.

analogi aku... urm. analogi tu pengibaratan kan?
aku nak ajak kita-kita semua renungkan satu keadaan.
omo... aku joined plurk. well, plurk ni, semakin kita aktif, semakin kita punya ramai kawan dan fans, karma itu akan naik dan terus naik. walaubagaimanapun, kalau kita punya plurk tu flooding, karma itu akan turun. bila kita tak on plurk untuk beberapa hari, karma juga akan turun. kecuali, bagi mereka yang freezekan karma diorang.
main game, semakin kita menang, semakin banyak score kita.
main brute, ada tiga benda kena kumpul. victory, kelajuan dan entah apa dia. cara nak kumpul? kena ajak orang lain join, kena menang banyak kali, dan lain-lain cara lagi.
bayangkan, score yang kita dapat tu, karma yang kita kumpul tu, adalah pahala. bagaimana?
muhasabah.
nyesel lagi. ikut plurk, karma boleh difreezekan.BESTnyakan, andai iman dan pahala tu boleh freeze? bila rasa down je, iman boleh freeze. mesti seronok. kasihan la syaitan dan nafsu.
:) itu aje yang aku nak ajak kita fikir.

--------------------------------------------------------------------------------------------

barang, dah separuh dah dikemas. ada lagi separuh belum settle.
hijrah ini, bukan untuk diri sendiri semata.
hijrah ini, ada sebabnya.
hijrah ini, bermatlamat.
ada paksinya.
semoga nyalaan semangat itu tidak pernah padam, walau dihembus angin, ditabur pasir.

ignorance is not bliss. in MY opinion.
betapa tidak peduli aku selama sebulan, aku tak tahu apa sedang terjadi.
isu murtad yang menggila. isu hijab yang sudah pada kemuncak.
kamu tahu mengenai Marwa al Sherbini?
sudahkah sedar mengenai kes Natrah?
michael jackson semua tahu.
kisah 'orang puaka', pun semua tahu.
pemergian Fathi Yakan?
oh duniaku! yang menyempit.
ignorance is not bliss. i'm not that pure. i'm still not free from black dots in and on the heart.

hu. hu. bila aku menulis begini, aku tidak reti menyatakan sesuatu kenyataan. ^-^

masih ada waktu.

selamat jalan. ^-^

semalam, ibu saudaraku, mak ngah sudah kembali.
30 Jun 2009 lalu, moyangku Tok Wan yang pernah aku ceritakan.


--------------------------------------------------------------------------------------

ada lagi satu benda. makanan ruji kita, umumnya nasi kan?
omo... sedap tak kalau makan nasi sahaja?
mesti nak tambah laukkan? sayur ke... budu ke... cencaluk ke... sambal belacan ke... tempoyak ke...
baru sedap!
begitu juga makanan rohani kita. kena ada tambahannya juga. ;)

ok. semoga entri ini ada manfaatnya untuk semua.




3 comments:

arina said...

ohho plurk. tatau cne nk freeze kan karma. n betullah ape yg Piya ckp. klu iman boleh freeze, kan ke best. huhu.

oh brute pula. ade sorg kwn suh jd ank murid die, utk naikkan pangkat (?) character2 die. tp akak pejam mata ms brute tu nk lwn. takut lah. huk.

bagus analogi yg Piya buat. =)

ps : slmt study ye ..

Ftn Fth said...

piya,
tangs alot for the info
aku pon bru thu

(:

sufiyyah zulkifli said...

...
:)