dear my visitors and readers

do read.
do learn something from this blog.
do comment for improvement.
hontouni arigatou! :)

20090216

it's not about teaching and just a job.

rasa nak menaip je lagi. the house keeping thingy are not done yet. now, i'm very sleepy! dah tertido atas bas tadi. alhamdulillah tak terlajak sampai bunut susu lagi!

rasa nak tulis pasal jadi cikgu.

selepas aku jadi guru dekat sekolah rendah itu, baru aku sedar, aku memang fail dalam anger management!

selepas-selepas itu, aku sedar memang aku tak dapat kawal perasaan itu.

sekarang ni, segan jugak nak jumpa budak-budak tu balik. lalala. terasa malu nak mengaku, "saya pernah mengajar sekolah." this bitter experience is precious to me. praise be to Allah. DIA YANG MAHA MEMBERI. DIA YANG MAHA MENGETAHUI.

[adekah seburuk ini wajahku ketika marah? TT"]

ya. sebenarnya ada satu kosong semasa aku nak berhenti hari tu. tapi, aku tak boleh. i just can't. i must have a 'pause' to get myself back. to get rid of the anger. insya Allah, i'm trying.

budak-budak yang aku mengajar itu sebenarnya banyak mengajar aku dan menyedarkan aku. ya. aku mempunyai ramai adik. ada betullah juga kata-kata yang pernah aku dengar itu ; "adik kat rumah kita tak mampu nak kawal, apatah lagi kanak-kanak lain, kan?"

bila berfikir-fikir tentang perkara ini, bagaimanakah aku nak bawa budak-budak itu kepada jalan yang, insya Allah, sedang aku berjalan ini? sedangkan aku telah menunjukkan satu teladan yang kurang baik?

dan apabila mu'allimah Dayang menyebut, maksud lebih kurang, "baik-baik dengan mad'u baru." aku ter... tersentak hati. ya. patutlah ada yang tidak kena. Robbi, aku alpa!

aku sibuk melihat mereka yang jauh, sedangkan yang sangat dekat dihadapanku dihalimunankan.

dan sekarang, antara penyebab yang menghidupkan aku adalah pengalaman mengajar itu.

menjadi muslim yang guru, tugasnya bukan hanya sekadar mengajar. bukan sekadar memberi tip-tip belajar. bukan semata untuk lulus peperiksaan. ya. ayat ini sudah kalis di telinga kita pada hari ini.

aku memerhatikan dan meneliti fenomena guru-guru di sekolah rendah itu. ya. bagaimana mereka sanggup bertahan menjadi pendidik di sekolah itu. mereka sangat kuat. ya. sangat kuat. ada yang sudah berbelas-belas tahun mengajar di situ. aku baru ada rasa terpesona dengan guru-guruku itu.

masih adakah golongan yang sanggup bekerja tanpa natijah yang terjamin didepan mata?

masih wujudkah golongan yang sanggup melebihkan masa untuk kerja tanpa mengharapkan bayaran tambahan?

ya. seperti seorang yang bagi aku veteran kata, "mereka ini nampak ganjaran di sana." istilah aku, balasan dari langit.

aku tengok ummi. aku lihat ayah. aku perhati naqibahku. aku teliti guru-guru sekolah rendah itu. aku amati mereka disekeliling aku di realiti mahupun maya.












dan sesungguhnya, sebaik-baik guru, adalah Nabi Muhammad s.a.w.

8 comments:

hershey Que said...

=)

mad'u tuh gapo?

hehe

sufiyyah zulkifli said...

hehe.
mad'u tu org yang diajak.
da'ie tu orang yang mengajak, kan?
;)

hershey Que said...

ohh.

kiro aku neh mad'u mu?

yo?

gitu ko?

sufiyyah zulkifli said...

hom.

buleh kato gitu lah.

^^V

WF:ciktim said...

get a life sis!
kamu bertuah dah ada seru itu..
peratikan di sisiku..
peratikan aku...
aha!
control marah management hanya akan bazirkan duit. apa yang penting, practise make perfect!
di dunia luar, banyak lagi mende yang akan buat kita jadi pemarah!

sufiyyah zulkifli said...

control marah management x bazir duit la. free je. dapat pahala lagi! ;)

^^

wan mawaddah said...

jg cikgu ni, best dan memenatkan kan?? hhuhu ;)

sufiyyah zulkifli said...

ha ah. :)
bila penat tu lama sangat,
tak de motivasi, boleh jadi tension
dan stress pulak. hue3.
^^